Tillsammans, gör vi dagen säkrare med Travers/Kran
Yrkes-Utbildning
Yrkes-utbildning, Giltighet 3 år
Lärarledd Teori / Praktiska moment.
Kommande kurser: Grund Kurs eller Repetitions utbildning.
Löpande kurser.
Pris: Begär offert
För anmälan hör av dig till oss på: 076 832 80 53 eller klicka på länken: Anmälan
Kursen vänder sig till alla som använder traverser, pelarsvängkranar, telfrar på svängarm och på balk. Utbildningen höjer kompetensen för kranförare och lastkopplare och minskar risken både för personskador och skador på gods, inventarier och kranar.
Målet för utbildningen är att skapa skickliga användare, med förmåga att arbeta effektivt utan att göra minsta avkall på en säker arbetsmiljö. Kursen uppfyller med marginal kraven som ställs i aktuella internationella standarder, översatt till de svenska SS-ISO 9926-1 och SS-ISO 23853. Det ger en garanti för en kvalitativ utbildning.
Som du vet får du inte köra kran utan utbildning. Att Arbetsmiljöverket kräver att både kranförare, lastkopplare och signalmän utbildar sig beror på säkerhet. Ingen ska behöva vara rädd att skadas på jobbet. Eftersom lyft innebär många risker är det viktigt att du vet vad du gör – innan du gör det för att inte skada dig själv, andra, utrustning eller det gods du jobbar med. Certifieringen är giltig i 3 år.
Grundkurs, 2-4 dagar
För företag som inte själva har en kraninstruktör, kan vi arrangera utbildningen av kranförare och lastkopplare. Deltagarna lär sig att jobba effektivt utan att sätta säkerheten på spel. Därmed ökar produktiviteten, samtidigt som risken för skador på människor och material minskar.
Upplägg
Utbildningen täcker travers, sväng- och portalkranar. Kursen omfattar 2 till 4 dagar inkl, praktik. Efter godkända prov erhåller eleven ett utbildningsintyg.
VANLIGA FRÅGOR
1, Vad är det för åldersgräns för utbildning i krankörning?
Svar: Man ska vara minst 16 år eller fylla under kalenderåret. Mer information finns i föreskrifter om minderåriga, AFS 2012:3 ”Minderårigas arbetsmiljö”
2, Vem ansvarar för att inhyrd personal har kranutbildning?
Svar: Inhyraren, samma ansvar som för den egna personalen. (Arbetsgivaren / kranägaren ska se till att den som använder kranen har utbildning om han ska använda kranen, vem som bekostar denna utbildning torde bero på hur avtalet vid inhyrningen ser ut
3, Finns det särskilda bestämmelser om kranar?
Svar: AFS 2006:6 Användning av lyftanordningar och lyftredskap, AFS 2006:7 tillfälliga personlyft med kranar eller truckar, AFS 2003:06 Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar.
4, Får man göra personlyft med kran?
Svar. Ja, om kraven i AFS 2006:7 uppfylles. Enligt AFS 2006:7 skall kran och korg vara godkända för ändamålet. Kommentarer till 4§ Det är viktigt att arbetsgivaren bedömer om det är bättre och säkrare att utföra ett personlyft med en kran eller truck och arbetskorg än med arbetsutrustning som är konstruerad för personlyft, eller att använda en ställning.
5, Måste jag använda sele/fallskydd när jag arbetar i en korg som hänger i kranen?
Svar: Ja, AFS 2006:7 Tillfälliga personlyft med kranar eller truckar, 12§ vid tillfälliga personlyft med en kran med tillhörande arbetskorg skall personlig skyddsutrustning mot fall användas.
6, MÅSTE OPERATÖRERNA SOM ANVÄNDER EN PELARSVÄNGKRAN SOM LYFTER 50KG HA UTBILDNING?
Svar: Ja, enligt AFS 2006:6 är det en kran oavsett lyftkapacitet. Arbetsmiljöverket ställer krav att den som kör kranen skall ha dokumenterad teoretiskt och praktiskt utbildning och arbetsgivarens skriftliga tillstånd.
7, Får vi använda traversen som arbetsplattform tex när vi ska byta lysrör i taket?
Svar: Svår fråga, klämrisk finns ofta och traversen får inte användas till annat än vad den är konstruerad för, men är den gjord för ändmålet är det OK. Ja, om alla skyddsanordningar är gjorda, riskbedömning, skyddsräcken, ev fallskydd. En del traverser har på trallan räcken som går att fälla upp som en arbetsplattform. Användning av arbetsutrustning AFS 2006:4 3§ +B2.1+B2.3 Värt att notera är att bästa metod för säkert arbete ska användas
8, Behöver jag utbildning för att köra traversen när vi skall använda den som arbetsplattform?
Svar: Ja, enligt arbetsmiljölagen skall arbetsgivaren alltid utbilda sin personal. Arbetsmiljölagen kap. 3 § 3 ”Arbetsgivaren skall förvissa sig om att arbetstagaren har den utbildning som behövs och vet vad han har att iaktta för att undgå riskerna i arbetet” Traversen är ingen arbetsplattform.
9, Finns det krav på utbildning för koppling av kätting / stroppar för tunga lyft?
Svar: Ja, enligt AFS 2006:6, 29§ en arbetsgivare som låter en arbetstagare eller inhyrd arbetskraft använda lyftanordningar eller lyftredskap ska ha dokumentation över deras praktiska och teoretiska kunskaper för en säker användning av utrustningen. Arbetstagare och inhyrd personal skall ha arbetsgivarens respektive inhyrarens skriftliga tillstånd att använda en maskindriven lyftanordning. Tillståndet skall upplysa om vilka typer av lyftanordningar, lyftredskap och arbetsuppgifter som omfattas.
Har du några frågor eller funderingar är du hjärtligt välkommen att höra av dig till oss på Fjällnära Jämtland AB!
Öka effektiviteten och höj säkerheten
En väg till framgång.
Vd har ordet.
Vd, Niclas Höglund
Fjällnära Jämtland AB är en del i Skandinaviens största utbildare av förare och användare inom Truck, Lift, Kran, Fallskydd och Ansvar. Utbildningarna fokuserar på förarens säkerhet och effektivitet och följer alltid gällande läroplan.
Fjällnära Jämtland AB arrangerar kurser på många orter, där också företagsinterna utbildningar ingår. MA-system producerar vårat pedagogiska material i form av böcker, filmer och interaktiva instruktions miljöer.
Vi ger dags färsk utbildning på ett modernt sätt. Våra instruktörer vidareutbildas kontinuerligt. De kan sitt ämne och med jämna mellan rum uppdateras utbildnings materialet. Med moderna metoder lär de ut på ett sådant sätt att färdigheterna sitter kvar.
Vi sätter in föraren i större sammanhang och erbjuder därför utbildningar som inte stannar vid beteende, utan även lär ut ett sätt att tänka .
Fjällnära jämtland Ab är inte knutna till något speciellt fabrikat eller leverantör. Som fristående utbildare kan vi ge kunskaper som är breda, allmängiltiga och opartiska.
Alla våra utbildningar följer de riktlinjer och bestämmelser som ställs från myndigheter och branschorganisationer.
© Copyright Fjällnära jämtland AB